JURNAL DE MODA…MODA FEMININA LA 1900 || 8 iunie

8 Jun

Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal National “Moldova” gazduieste, in perioada 8 iunie – 8 iulie 2010, expozitia “Jurnal de moda… moda feminina la 1900”.

Organizata de Muzeul National Cotroceni in colaborare cu prestigioase institutii muzeale, atat din Iasi: Complexul Muzeal National “Moldova”, Muzeul Literaturii Romane, cat si din tara: Muzeul National al Unirii Alba Iulia, Muzeul National de Istorie a Romaniei si Complexul Muzeal Arad, expozitia se doreste a fi o trecere in revista a evolutiei modei feminine, cu deosebire a celei de la sfarsitul secolul al XIX-lea si inceputul secolul al XX-lea, perioada cunoscuta sub numele de “la belle epoque”.

Elementul central al expozitiei il reprezinta 120 de planse, reproduceri dupa crochiuri de moda, realizate de artisti mai mult sau mai putin celebri ai timpului, promovate de reviste de moda publicate la Viena, Berlin, Budapesta si Paris in perioada 1890-1914. Pornind de la aceste planse, eleganta feminina de altadata va fi redata in expozitie prin recrearea a trei modele de rochii realizate de creatoarea de moda Liza Panait.

De asemenea, in expozitie vor figura si vesminte reprezentative pentru moda secolul al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Printre acestea va fi expusa si copia rochiei doamnei Elena Cuza, reconstituita dupa marturia iconografica lasata de litografia din 1863, semnata Carol Popp de Szathmary. Din prezentare nu vor lipsi nici accesoriile: trusa de voiaj a doamnei Elena Cuza, servicii de toaleta, sticlute de parfum, casete de bijuterii, manusi, evantaie, lornion, umbreluta de soare, carnetel pentru dans, palarie si manson, ghete si pantofi de dama etc.

Pentru ca in acea perioada femeile erau mai intai de toate sotii si mame, in expozitie va figura si un trusou pentru nou-nascut datat 1902, alaturi de fotografii de epoca.

Vernisajul va avea loc la Muzeul Unirii, marti, 8 iunie 2010, ora 17.00.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: